Leid jij ook aan het #millennialmysterie?
- Tiffany Pergens
- 3 sep 2024
- 5 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 4 sep 2024
Iedere generatie heeft zo zijn voors- en tegens maar wat mij opvalt is dat de zogenoemde millennial generatie (ook wel bekend als generatie Y), tegen specifieke uitdagingen aanloopt zoals moeite met autoriteit, struggelen om gelukkig te zijn op werk, lastig zingeving vinden, problematieken met hun zelfvertrouwen, te veel tegelijk willen doen, keuzestress, niet weten wie zijzelf écht zijn, vroege burn-outs of depressieve gevoelens en nog veel meer... Als ik spreek over de millennial generatie, dan bedoel ik de generatie die grofweg geboren is tussen 1980-2000, ook wel tussen de uitvinding van de cd-speler en het ontstaan van Google in :) Behoor jij net als ik ook tot deze generatie? Lees dan vooral verder!
Millennials zijn een transitiegeneratie
Millennials in Nederland zijn opgegroeid in een tijd waarin er geen oorlogen in het land waren, geen ernstige hongersnoden, grootschalige epidemieën of andere zeer levensbedreigende situaties. Welvaart, veiligheid, zekerheid en welzijn was voor deze generatie in hun jeugd een vanzelfsprekendheid. Ondanks dat deze generatie een relatief welvarende jeugd heeft gehad ten opzichte van andere generaties, kampen veel millennials met het knagende gevoel 'is dit het nu?'. Is dit nu mijn leven? Velen van ons voelen zich niet van betekenis en kampen met hoge druk vanuit de maatschappij. Om deze redenen vallen veel millennials steeds jonger en sneller uit binnen organisaties en opleidingen met een burn-outs of down gevoelens omdat zij geen betekenis en voldoening kunnen ervaren in hun werk en/opleiding maar ook vaak in relaties. Op een eerste gezicht lijkt dit verwend, want ja... ze hebben toch alles?
De transitiegeneratie
Vanuit een eerste blik hebben millennials veel wat op vele plekken ter wereld ondenkbaar is zoals vrede, veiligheid, zekerheid en een dak boven hun hoofd. Tóch staat deze generaties voor grote uitdagingen en zijn millennials in mijn ogen een echte 'transitiegeneratie'. Net als dat eigenlijk ook generaties voor ons waren. Zo streden generaties voor ons voor vrede, voedselzekerheid, gelijkheid, collectiviteit en andere 'transitie thema's' die toentertijd kenmerkend waren. Nu zijn er andere transitiethema's relevant zoals zingeving, impact maken, individualiteit en vrijheid. De millennials zijn de eersten in onze maatschappij die uitvinden hoe we als maatschappij op 'nieuwe manieren' met elkaar werken, hoe wij niet meer hoeven te voldoen aan de maatschappelijke normen (zoals huisje-boompje-beesje) en verwachtingen zoals die bij onze ouders wel nog een grote speelden. Tijdens het bouwen aan deze nieuwe normen komen bij millennials #transformatiepijnen zoals ik het noem naar boven. Transformatiepijnen zijn de mentale obstakels die millennials moeten overwinnen om zelf gelukkig in het leven te kunnen staan met de kenmerken van deze tijd zoals individualiteit, vrijheid en impact maken. Want ja, als jij meer tijd kunt besteden aan privézaken i.p.v. aan werk ten op zichte van 50 jaar geleden, wat wil je dan eigenlijk écht met je leven? Met wie wil je deze tijd doorbrengen? En in een wereld waarin bijna àlles 24/7 mag, wat prioriteer je dan?
De vier factoren
Dat jij als millennial transformatiepijnen ervaart in deze tijd komt o.a. voort uit de volgende 5 factoren:
Opvoeding: Veel millenials zijn het product van gefaalde opvoedingstechnieken (sorry babyboomers en generatie X). Millennials hebben in hun jeugd constant te horen gekregen hoe bijzonder ze zijn, en dat alles wat zij willen kan in deze wereld. In de millennial generatie zijn veel kinderen 'overvoorzichtig' en gecontroleerd opgevoed wat resulteert in een gebrek aan innerlijk zelfvertrouwen met alle gevolgen van dien... Ook had deze millennials die ineens moeten dealen met problemen in 'de echte wereld' zijn hier vaak niet tegen opgewassen waardoor ze regelmatig als aanstellers door oudere generaties bestempeld worden. Dit draagt natuurlijk niet bij aan het probleem.
Maatschappelijke normen en waarden: De millennials is zoals ik eerder zei, een 'transitiegeneratie' zonder dat voor hen hier een kant-en-klare handleiding over klaarligt. Dit betekent dat zij enerzijds opgesloten zitten in het dagelijkse leven met systemen die 'oude normen en waarden' dienen van voorgaande generaties, zoals het 9-5 werken, sociale tradities in stand houden, zekerheid voor het gezin, 'werken voor geld' etc. en anderzijds voor ruimte moeten vechten om nieuwe normen en waarden te creëren zoals flexibele werktijden, lange verlofperioden voor persoonlijke ontwikkeling en 'werken voor geld, maar ook werken met zingeving en impact'. Dit resulteert in conflicterende innerlijke gevoelens omdat millennials vaak àl deze dingen (willen) doen. Lees: wel nog die ene hoge positie binnen een organisatie willen bemachtigen met allerlei pro's maar tegelijkertijd niet hun leven hiervoor willen opofferen omdat uit deze baan geen 100% voldoening gehaald kan worden... Je voelt hem al aankomen... Dit is dan een sterk innerlijk conflict want soms moet je wel keuzes maken.
Geduld: Millennials staan bekend om hun ongeduld bij eerdere generaties. Ze willen bijvoorbeeld vaak snel promotie en verwachten erkenning en waardering voor hun inzet. Door de verschillen in opvattingen met eerdere generaties leidt dit bij veel millennials tot ongeduld en frustratie. Ook zijn millennials in een tijd opgegroeid waarbij we snel onze menselijke wensen en behoeften in vervulling konden laten gaan, en dat leidt ook tot ongeduld. Hoewel een deel van deze generatie zonder technologie is opgegroeid, zijn ze wel ingesteld op een 24/7 maatschappij waarin je (bijna) alles a la minute kunt bestellen met een paar klikken vanaf je bank. Millennials zijn hierdoor gewend geraakt aan het snel voorzien in hun eigen behoeften.
Aanbod: Millennials hebben keuze uit zo veel mogelijkheden waardoor het keuzepallet ook tot verlamming en stress kan leiden. Zo kunnen ze kiezen uit tientallen sportscholen, eindeloze vakanties, talloze datingsapps om potentiele partners op te ontmoeten en een oneidnig aanbod aan studies en banen. Dit aanbod lijkt op een eerste gezicht prettig maar leidt onder de oppervlakte tot keuzestress en verlamming bij veel millennials. Want maak ik wel een juiste keuze? En wat als ik dat niet doe?
Social media en internet: Last but not leat: the world wide web... Een van de meest kenmerkende factoren van de millennial generatie is dat zij voor een groot deel zijn opgegroeid met social media sites zoals Facebook en Instagram. Hierdoor is deze generatie gewend geraakt om hun persoonlijke leven actief te delen, en/of het leven van anderen constant te zien. Het lijkt hierdoor alsof iedereen weet wat ‘ie doet en supergelukkig is, maar in werkelijkheid is daar misschien wel niets van waar. Daarnaast is de manier van hoe millennials met elkaar contact hebben, heel anders dan eerdere generaties. Alles gebeurt snel. Denk aan Whatsapp of Instagram waarin je constant likes, comments en chats met elkaar kan starten. De meldingen die je ontvangt bij een berichtje zijn weliswaar goed voor een shot dopamine in je brein maar hiermee bouw je niet een fysieke band en waardevolle langdurige relaties mee. De wijze waarop en hoe deze generatie met elkaar communiceert is dus compleet anders door de komst van internet en brengt ook daarmee nieuwe uitdagingen met zich mee zoals een toename in eenzaamheid, cyberpesten etc. Maar ook positieve zaken zoals snel connecten met mensen wereldwijd en in contact komen met mensen die je misschien normaliter nooit ontmoet zou hebben...
De oplossing: jezelf vinden en sluit een package deal met jezelf
Afhankelijk in welke omgeving jij bent opgegroeid, en wat jij meegemaakt hebt, is het voor jezelf belangrijk om inzichtelijk te krijgen waar jouw #transformatiepijnen als #millennial vandaan komen, om deze vervolgens te transformeren voor jezelf. Daarbij is het belangrijk dat je zowel het goede als het minder leuke van jouw keuzes ziet. Dit noem ik ook wel 'de #packagedeal'. Het sluiten van jouw packagedeal zal jou innerlijk rust en vertrouwen gaan geven, om zo zelf te bouwen aan wat jij in de wereld wil neerzetten voor jezelf en anderen. Wil je graag direct transformerende stappen om van het vervelende en knagende gevoel af te komen? Stuur mij dan een bericht en dan bekijken wij samen hoe jij een betekenisvoller leven voor jezelf kunt inrichten.
Liefs Tiffany Pergens - De Transformatiecoach: Expert in opstellingen, healing, mindset en coaching.
PS. Wil je meer lezen over het #millenialmysterie? Dan raad ik je het boek van Jasper Scholten aan.

コメント